Column_Kobus Post

Column Kobus Post over opvoeden

Kobus Post is getrouwd met Mariëtte en vader van vijf kinderen: Margreet (27), Evert-Jelle (25), Klaas-Jan (22), Geke (16) en Esther (13).

‘Wil je een column schrijven over opvoeden?’, tja wat weet ik hier eigenlijk vanaf? En dan bedoel ik niet het schrijven van columns, maar van opvoeden.

Toch is het een onderwerp wat ons allemaal en dus ook mij, regelmatig bezighoudt. Iedereen krijgt er immers mee te maken? Eerst hoe jezelf door je ouders wordt opgevoed. Later als jij zelf van je eigen kind een bruikbaar mens mag maken voor de maatschappij. Maar, wie leert jou al die vaardigheden die daarvoor nodig zijn? En wat als naast je gezin, ook de kerk of maatschappij hooggespannen verwachtingen van je hebben?

Persoonlijk denk ik dat de vaardigheden die iemand heeft of denkt te hebben, voortkomen uit zijn eigen opvoeding. Van kinds af aan wordt immers al van je verwacht dat jij je schikt naar de normen en waarden die bij jou thuis en in onze samenleving gelden? En over het algemeen worden die voor het overgrote deel overgenomen, al is dit laatste geen vanzelfsprekendheid.

Er wordt je dus iets geleerd en bijgebracht in de opvoeding. Maar stilzwijgend – zo lijkt het -, gaat iedereen er van uit dat je nu zelf ook de wijsheid bezit om anderen op te voeden of iets te leren. Hoe realistisch is dit? Een voorbeeld hoe het kan gaan: op je twintigste krijg je na een stormachtige puberteit verkering. Vanaf dat moment wordt van jou verwacht dat je leuk, lief en aardig doet tegen je vriendin en het liefst tegen de hele schoonfamilie. Nadat je getrouwd bent en enkele kinderen krijgt, ben je vijfentwintig. Naast een liefhebbende echtgenoot ben je opvoeder van kinderen die alles willen wat jij niet wilt en andersom. Maak je hierin vermeende fouten, dan wijst je vrouw of je familie je wel terecht, een taak die later dapper door de kinderen zelf wordt overgenomen. Inmiddels ben je amper dertig en krijg je op zondagmiddag de verantwoordelijkheid over twintig pubers van zestien, die je bij tijden wanhopig maken. En dan kan het zomaar zijn dat je enkele jaren later ouderling bent. Vanaf dat moment moet je kunnen onderwijzen, onderscheiden, vermanen, bemoedigen en vertroosten.

Wat ik hier beschrijf laat zien hoe belangrijk het is om in alle facetten van het leven toerusting te krijgen bij wat we mogen doen. Er is veel informatie te vinden over dit onderwerp. Het is fijn dat dit het themamagazine Opgroeien brede aandacht geeft aan opvoeding. Lees het magazine hier! 

Bekruipt je na het lezen van het magazine nog steeds het gevoel van onmacht? Voor wie de Heere lief heeft is er de belofte: Ik onderwijs u en leer u de weg die u moet gaan. Ik geef raad, Mijn oog is op u.

Liever een fysiek exemplaar van Opgroeien thuis? Schrijf je dan hieronder in voor onze oudernieuwsbrief.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)