DURF_210820_Fokke Hoekstra

‘Doe mee met Urk Got Talent!’

Fokke Hoekstra van Leuster zei spontaan ‘ja!’ toen hij benaderd werd om jurylid te zijn bij Urk Got Talent, want: talent, dát vindt Fokke fantastisch om te zien. De talentenjacht vindt plaats op 10 oktober en audities (via een video-aanmelding) kunnen gedaan worden tot en met 11 september. Fokke: ,,Ik zeg doen!”

Wat voor talent verwacht je te zien tijdens ‘Urk Got Talent?

,,Dat kan echt van alles zijn. Meestal verwacht je dat het om muziek of dans gaat, maar dat hoeft natuurlijk niet! We hopen dat de meest uiteenlopende passies en talenten naar boven komen tijdens Urk Got Talent. Hoeveel jongeren zijn er niet die mooie schilderijen of tekeningen maken. Het gaat vooral om de trots van Urk. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het radioprogramma van Visser en De Vries, zie je hoeveel talent er rondloopt. En neem nu Fokke Imthorn, hij besloot te doen wat hij leuk vond en kwam met zijn liedje ‘Ut durrep van’. Dat vind ik ontzettend gaaf, en dat talent krijgt zeker navolging.”

Wanneer heb je talent? En is de drempel voor het aanmelden niet te hoog?

,,Urk heeft zoveel talent”, zegt Fokke, ,,maar om dat talent te laten zien moeten er éérst een paar het voortouw nemen. Urkers hebben vaak een duwtje in de rug nodig. Want veel mensen denken: ‘ach, mijn talent is niet bijzonder genoeg’ of misschien wel ‘mijn talent hoort niet op een podium’. Talent kan ook gewicht geven aan het hele gebeuren. Dat je bijvoorbeeld denkt: ‘Ik kan wel lekker piano spelen, maar ik durf mezelf geen talent te noemen’. Je hoeft niet extreem bijzonder te zijn, of extreem goed, als je maar doet wat jij écht leuk vindt! Dan motiveer je anderen!”

Iedere deelnemer moet een filmpje insturen van minimaal één minuut en maximaal 2,5 minuut. Maar: is dat niet onmogelijk voor sommige uitingen van talent? 

,,Het lijkt misschien lastig als je een mooi schilderij hebt gemaakt en dat wilt laten zien. Maar daar wordt juist creativiteit voor gevraagd: maak een filmpje waarin je jezelf voorstelt en vertelt over je schilderij. Vooral de jongeren zullen hier goed mee uit de voeten kunnen: die hebben al talent op zich om een mooi filmpje in elkaar te zetten!”

En als ik bijvoorbeeld goed kan zeilen, dat film en instuur, wordt het niet lastig om mee te doen met de talentenjacht zelf?

,,Daar zullen we zeker een oplossing voor verzinnen. Maar hoe gaaf zou het zijn, als iemand dus bijvoorbeeld een filmpje in zou sturen over zeilen: dit werkt als stimulans voor anderen. Sommigen wisten misschien niet eens dat je kon zeilen op Urk, en kunnen nu een zeilles uitproberen. Uiteindelijk is dat het doel van de talentenjacht: dat jongeren enthousiast worden van verschillende talenten en zelf gaan uitzoeken waar zij goed in zijn!”

 

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)