DURF_vrije tijd

DURF! en het IJslands Preventiemodel

Urk is een prachtige en vitale gemeenschap. We willen dat kinderen en jongeren hier opgroeien in gezondheid, met een positief zelfbeeld en een goede ontwikkeling. De helft van de Urker inwoners is jonger dan 23 jaar. Daarom maakt gemeente Urk werk van de gezondheid en veiligheid van jongeren, samen met hun ouders. Zij zijn tenslotte de sleutelfiguren in het leven van het kind.

De visserijcultuur van Urk heeft prachtige kanten, maar ook schaduwzijden
De Urker cultuur zit op een aantal vlakken een gezonde en positieve leefomgeving in de weg. We zijn het ons vaak niet eens bewust. Zo roken jongeren op Urk eerder dan andere jongeren en ook vaker. Ook zijn de grenzen die ouders stellen soms onduidelijk, waardoor sommige jongeren (te) vroeg kennismaken met drugs en alcohol. De opvoedcultuur geeft nog vaak ruimte voor ongezond gedrag en achterblijvende schoolprestaties.

Hoe bereiken we zo’n gezonde en veilige leefomgeving?
In 2018 is gemeente Urk begonnen met een pilot van het IJslands Preventiemodel. In dit model worden speerpunten bepaald op basis van wat jongeren zelf over hun leven vertellen. Voor Urk zijn de belangrijkste speerpunten:

  • de betrokkenheid van ouders vergroten
  • professioneel en laagdrempelig vrijetijdsaanbod creëren
  • preventie en handhaving van regels

De pilotfase van het IJslandse preventiemodel is half 2021 afgerond, waarna we een ‘doorstart’ maken met deze werkwijze. Urk gaat in de volgende versnelling om een gezond leefklimaat voor jongeren en hun ouders te maken.

It takes a village to raise a child
Gemeente Urk heeft DURF! ontwikkeld. DURF! is een communicatie-concept, bedoeld om informatie en het aanbod voor ouders en jongeren een herkenbare plek te geven. DURF! is te vinden via urkdurft.nl, sociale media en nieuwsbrieven voor ouders en partners. Ook zoekt DURF! regelmatig de media om evenementen, cursussen en activiteiten in de schijnwerpers te zetten.

In samenwerking met partners gaat het lukken om jongeren gezond en veilig op te laten groeien. ‘It takes a village to raise a child’ is een bekend Afrikaans gezegde. Daarom werkt gemeente Urk samen met culture instellingen, (sport)verenigingen, onderwijsinstellingen en zorgpartijen. Partners maken gebruik van het ‘DURF!’ platform om hun aanbod in de etalage te zetten. Denk hierbij aan preventielessen, workshops, sportactiviteiten en culturele initiatieven. DURF! helpt partners om inwoners te bereiken met hun aanbod en is geen evenementenbureau.

Wil jij ook werk maken van een gezond en veilig Urk?
Voel jij je betrokken bij de toekomst van Urk? Laten we elkaar dan helpen. DURF! is van ons allemaal!

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)