interview

Durf mee te doen!

Urker variant van succesvol ‘IJslands model’ krijgt steeds meer vorm; preventie én handhaving.

Durf nee te zeggen. Durf jezelf te uiten. Durf mee te doen. Durf je talent te benutten. Durf te stoppen. De reden dat voor de naam Durf is gekozen om de initiatieven die voortvloeien uit het IJslands Preventiemodel in de markt te zetten, laat zich niet moeilijk raden. Aan tafel zitten wethouder Freek Brouwer en Durf-projectleider Diana Kramer. Ze zijn trots op het resultaat dat tot zover is bereikt met de campagne, maar ze benadrukken keer op keer: het is de sámenleving die het oppakt en er wat moois van maakt. ,,De gemeente is slechts het motortje. En dat er in zo’n korte tijd zoveel gaafs is ontstaan is alleen aan een samenleving als Urk te danken. Mét de grote en vooral fíjne jeugd!”

Durf is de Urker variant van het succesvolle IJslands Preventiemodel en de plaatselijke resultaten zijn, aldus de gemeente, dermate jaloersmakend dat half Nederland inmiddels op bezoek komt om het kunstje af te kijken. Want in drie jaar tijd (met vertraging door corona) is het nodige uit de grond gestampt om ervoor te zorgen dat het voor jongeren op Urk een gezond ‘soetendal’ is. Brouwer en Kramer vertellen dat in eerste instantie is ingezet op het op één lijn krijgen van alle instanties die te maken hebben met jeugd. ,,Het onderwijs kregen we mee, de kerken zijn enthousiast, de (sport)verenigingen dragen het. Er ontstaan daardoor samenwerkingen en vooral veel mooie nieuwe initiatieven die onder de noemer Durf de samenleving ingaan. De gemeente speelt daarbij een faciliterende rol. De initiatieven komt uit de samenleving. En dat is de kracht van Urk: de hechte samenleving waarin de mensen wat voor elkaar over hebben, voor elkaar willen betekenen en doen.”

Online is Durf al te vinden via website en social media, maar achter de schermen wordt gekeken naar de mogelijkheden van een app, om het gebruiksgemak te vergroten. ,,De wereld wordt steeds meer digitaal gericht en we realiseerden ons dat een app het wel heel erg veel gemakkelijker maakt om het publiek te bereiken. Wanneer de app er komt -we zijn nu nog in de onderzoeksfase- kun je bijvoorbeeld met één druk op de knop zien waar je je maatschappelijke stage kunt verrichten, hoe laat die hapkido-clinic ook al weer was, of je inschrijven voor een Urk-Got-Talent-avond, of opvoedcursus.”

Nu de pilot afgelopen is, heeft ook de gemeenteraad ingestemd om het project verder uit te rollen. Voor het komende najaar staat er het nodige op stapel. De gemeente en verslavingszorginstanties haken aan bij ouderavonden van de scholen. ,,Daarnaast worden er straks veel cursussen voor ouders opgezet. We willen de ouders er actief bij betrekken. Uit de data blijkt dat de betrokkenheid van de ouder bij het dagelijks leven van een kind nog wel een flink stuk groter kan.” Een ander initiatief waar bij aangehaakt wordt, is de zoektocht naar de beste cyber-agent van Nederland. ,,Vooral via de scholen horen we dat er veel vraag naar mediawijsheid is. Hoe ga je veilig om met alle mogelijkheden die er online inmiddels zijn? Kinderen weten vaak meer dan de ouders, dus we willen dit eigenlijk omdraaien. Jeugd kan zo haar kennis delen en de volwassene juist op weg helpen. Voor de jongere jeugd komt er een online spel waarbij ze via school mee kunnen dingen naar de titel beste cyber-agent. Spelenderwijs leren ze zo over de gevaren van de online wereld.”

Zette de Durf-campagne in eerste instantie vooral in sportieve activiteiten; gaandeweg werd duidelijk dat daar echt niet de hele jeugd mee wordt bediend. ,,Er zijn gewoon jongeren die niet van sport houden. Maar ook wat betreft cultuur is er inmiddels veel te doen. Kijk naar SCAB Jong, of de Musicalschool Urk. Heel gave vrijetijdsbesteding is daar te vinden. De talentenshow Urk Got Talent was een succes. We willen hier zeker een vervolg aan geven en kijken hoe dit samen met partijen vorm gegeven kan worden. En de kunstprijs komt er weer aan. Ditmaal met als thema ‘nieuwe media’. Dat levert ongetwijfeld inzendingen op van een jonger publiek, waar wij vast nog veel van kunnen leren.”

Er is meer nodig dan het houden van een enquête om de jeugd te leren kennen. Daarom zijn alleen al in het afgelopen kwartaal vijftig gesprekken met diverse jongeren gevoerd. ,,Heel verschillende groepjes; en ja de wens om gewoon samen in een ‘honk’ te kunnen en mogen zitten is daarbij veelvuldig langsgekomen.” Na de zomervakantie vindt er weer een ‘pizzasessie’ plaats, waarbij iedereen die het leuk vindt mee mag komen praten.

Alleen maar een lofzang zingen doet het verhaal echter geen recht. Neem de recente grote rellen, de vernielingen die worden gepleegd, excessen op het industrieterrein, vechtpartijen, tieners die alcohol en rookwaar ‘gewoon’ via de winkel of een volwassene verstrekt krijgen, lachgas, 3-MMC, verslaving, scheurende motoren en auto’s door de bebouwde kom… Wethouder Freek Brouwer: ,,Ik blijf er stellig bij dat het overgrote deel van onze zeer omvangrijke jeugd, het heel erg goed doet. Het is een kleine groep die echt de rottigheid veroorzaakt. En het is een feit dat preventie alléén het antwoord niet is. De handhavingscapaciteit is achtergebleven en daar maken wij ons zeker hard voor: preventie en handhaving gaan hand in hand.”

Eerder liet interim-burgemeester Ineke Bakker al weten dat er na de zomer nieuw beleid nodig is voor omgang met jeugdhonken.

Ook meedenken met Durf? Of wil je als vereniging wat betekenen? Mail naar durf@urk.nl.

Bron: Het Urkerland

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)