Freek Brouwer

DURF! te kiezen voor gezond en fit

Misschien kwam je hem wel eens tegen. Ergens op de dijk. Hij had een bekend gezicht, maar gaf je amper de tijd om hem even beter te bekijken. Hij was alweer voorbijgesneld. Freek Brouwer is een fanatieke hardloper. “Zo blijf ik gezond en fit,” legt de wethouder uit. “Beweging is goed voor iedereen en zéker voor jongeren.” Hij moet er een beetje om lachen: “Ik geef graag het goede voorbeeld.”

Toch zit er een serieuze ondertoon in de opmerking van Freek Brouwer: “In Urk maken we werk van een positieve en gezonde omgeving voor onze jongeren. Er moet in hun vrije tijd iets te doen zijn, zodat ze op een leuke manier gezond en fit kunnen blijven. Ik denk dan aan activiteiten op het gebied van cultuur en sport, van muziek maken tot voetballen. Het maakt eigenlijk niet uit wat het is, als het maar gebeurt in een gezellige en veilige omgeving waar ze alleen maar plezier aan beleven.”

Een uitdaging
De wethouder is het beu dat de jongeren op Urk altijd maar in verband gebracht worden met drank en drugs. “Daar worden we met z’n allen niet vrolijk van. Maar de eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat er soms wel iets mis gaat. Drank en drugs maken meer kapot dan je lief is. Het gaat natuurlijk maar om een kleine groep, maar elke jongere die er een ongezonde manier van leven op nahoudt is er een teveel. Dat moet veranderen. En dat kan de gemeente niet alleen. Daar hebben we ouders en vrienden, clubs en verenigingen, kerken en scholen bij nodig. En gelukkig doen er ook al heel veel partijen mee. ”

Daarom lanceert de gemeente DURF!, een project waarmee allerlei vormen van vrijetijdsbesteding op de kaart gezet worden. “De naam DURF! hebben we natuurlijk niet voor niets gekozen. We dagen jongeren uit om iets nieuws te proberen, uit hun comfortzone te stappen. Wie durft? Ik wil ook ouders aanspreken: ga het gesprek aan met je kinderen en stimuleer ze om gebruik te maken van het aanbod op www.urkdurft.nl. Meedoen binnen een team kan helpen om een stukje onzekerheid te overwinnen, om zelf een positieve richting aan je leven te geven. We gaan ouders gaandeweg het project daar ook bij helpen. En ik roep alle clubs en verenigingen op om jongeren iets te bieden.”

Doorzettingsvermogen
Dat klinkt allemaal nogal ambitieus. Wat denkt de wethouder te bereiken met DURF!? “Het concept hebben we niet zelf bedacht. Dat komt uit IJsland. Sinds de introductie van het IJslands preventiemodel is het gebruik van drank en drugs daar sterk gedaald. De IJslandse jongeren horen nu bij de minst gebruikende jongeren van Europa, terwijl dat 20 jaar geleden héél anders was.” Freek Brouwer benadrukt dat dit resultaat pas na 20 jaar bereikt is. “Deze positieve en preventieve aanpak vraagt om een lange adem. We zullen dus met z’n allen wel doorzettingsvermogen moeten tonen.”

Er zijn zes Nederlandse gemeente die nu samen met het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) verkennen hoe zij de IJslandse aanpak een succesvolle vertaling kunnen geven. Urk is één van die gemeenten.  Daar is de wethouder best trots op:  “Het biedt ons de kans om echt iets goeds te doen voor de jongeren op Urk. We richten ons nu in het bijzonder op de jonge tieners. Die doelgroep is samen met ouders en anderen het best te bereiken. DURF! staat voor een gezonde leefomgeving, een samenleving waar van alles te beleven is op het terrein van cultuur, muziek en sport.”

Urk Got Talent
Deze week start DURF! met de lancering van Urk Got Talent. “Dat is een wervelende online talentenjacht waarin alle Urkers hun talent kunnen laten zien! Zo laten we iedereen op een leuke en interactieve manier kennismaken met DURF! Ik zou zeggen: houd het nieuws in de gaten. Daarvoor is het wel handig om de Facebookpagina of Instagram te volgen. Er zijn leuke prijzen te winnen!”

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)