Robert Zuidema_durfkleurDSC5646

Durf! zegt Caritas

‘Iedereen kan meedoen’

,,Waar we in het verleden vooral bezig waren met de zogenaamde boefjes onder de jeugd, zien we een verschuiving naar jongeren voor wie het lastig is om mee te doen in de samenleving. Niet vreemd, want je moet heden ten dage ook van goeden huize komen”, aldus Robert Zuidema, jongerenparticipatiecoach bij Caritas Urk.

Robert Zuidema benadrukt dat het met het overgrote deel van de Urker jeugd heel goed gaat. ,,Urk scoort ook erg hoog als het gaat om maatschappelijke betrokkenheid. Door de maatschappelijke stages die leerlingen vanuit de school moeten doen, komt de jeugd hier al vroeg mee in aanraking. We zien dat veel jeugdigen ook daarna die werkzaamheden op vrijwillige basis doorzetten. Omzien naar elkaar is een groot goed en dat verklaart ook het succes van het maatjesproject ‘Een goeie maot, kan gien kwaod’”, aldus Robert. Die ‘goeie moat’ wordt ook ingezet als het gaat om praktische ondersteuning van jongeren waar om wat voor reden dan ook zorg om is. ,,Vaak jongeren die gestopt zijn op school en daardoor niet voldoen aan de startkwalificatie om deel te nemen aan de arbeidsmarkt en thuisblijven. Vroeger kreeg je dan nog een Wajonguitkering, maar om daarvoor in aanmerking te komen moet je een duidelijke beperking hebben. Anderen zonder startkwalificatie komen in een doelgroepgregister. Bedrijven kunnen die mensen alsnog aannemen en krijgen daarvoor compensatie. Met een ‘goeie moat’ helpen we de jongeren de juiste weg te vinden, en proberen we allereerst om ze alsnog die diploma’s te laten halen. Deze getrainde vrijwilligers houden zich zo nodig ook bezig met de gezinssituatie, het is dus echt maatwerk”, aldus Zuidema.

Daarnaast zijn alle activiteiten vrij toegankelijk die Caritas Urk voor de jeugd organiseert. Het gaat dan om vrijetijdsaanbod als mountainbiken, voetballen in het Wilhelminapark en de inloopmiddagen en -avonden in De Rots waar de jeugd elkaar ontmoet. Kijk voor al die activiteiten de agenda van DURF op social media.

Herken jij je hierin en heb jij ook behoefte aan meer invulling van je dag? Durf te bellen naar Robert 06-23654153, en wie weet ontmoet ik jou binnenkort!

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)