3-mmc_Legal-High

Ervaringsverhaal over 3-MMC ‘De volgende dag schaamde ik me van binnen’

‘De volgende dag schaamde ik me van binnen’

Twee jaar geleden kwam deze 19-jarige plaatsgenote in aanraking met 3-MMC. Hoewel ze dacht dat ze er nooit aan verslaafd zou raken, kwam ze met het gebruik van 3-MMC flink in de problemen. Ze vertelt over haar ervaring en hoe ze via Waypoint van haar verslaving is afgekomen.

Hoe kwam je voor het eerst met 3-MMC in aanraking? ,,Toen ik 17 was. Moas hadden het bij zich en ik wilde het graag proberen. Ik had al wel vaker dingen geprobeerd en ik blowde ook al wel.’’

Wanneer en waarom ben je begonnen met het gebruik van 3-MMC? ,,Ik ben ermee begonnen toen ik ongeveer 17 was. In de zomer was het heel populair en iedereen had het erover. Toen had een vriend van de groep het gekocht om te proberen met z’n allen. Ik vond het wel leuk om te proberen. Ik zag er niet zoveel kwaad in, omdat ik dacht dat het niet zo slecht voor je was. Ik dacht ook niet dat er zoveel zou gebeuren maar het was, helaas, een leuke ervaring. Achteraf wilde ik dat ik het niet leuk vond, dan had ik het niet vaker gedaan en veel ellende kunnen voorkomen.”

Hoe vaak heb je 3-MMC gebruikt? ,,Op een gegeven moment gebruikte ik het elk weekend, en op het laatst soms ook door de week. In het weekend was het dan een paar uur achter elkaar telkens een beetje bijnemen. Dan werd het ook echt wel heel laat omdat ik niet wilde stoppen. Maar later nam ik het ook wel zonder de anderen, gewoon thuis of in de auto.’’

Hoe kom/kwam je eraan? Via een dealer of via internet? ,,Moas regelden het via een dealer op Urk maar het wordt ook veel via internet besteld. Wij deden dat niet, ikzelf sowieso niet.’’

In welke vorm gebruik(te) je 3-MMC? ,,Meestal snuiven, en soms een bommetje slikken als mijn neus zeer deed van het snuiven.”

Ken je veel mensen die dit middel gebruiken? ,,Wat is veel… Ik ken wel een paar groepen die het vaak gebruiken en ook wel mensen die het wel eens proberen.’’

Wat deed 3-MMC met je? ,,Je komt in een goede vibe en je kunt niet boos worden, niet chagrijnig zijn. Je bent met iedereen heel sociaal en hebt de hele tijd wat te meaken, gewoon de hele tijd. Ook gaf het me iets om naar uit te kijken waar ik zin in had.’’

Vond je het verslavend? ,,In het eerste begin niet, ik dacht niet dat ik zou worden zoals anderen die verslaafd waren. Maar later vond ik het wel echt verslavend. Zeker op het moment dat ik het nam. Buiten dat om was ik er eigenlijk wel zwaar tegen. Als ik er door de week over nadacht vroeg ik me af wat ik eigenlijk uithaalde en ik wilde het eigenlijk ook niet. Maar als het dan weekend was, en ik had een borrel op dan ging het vlot. Op zo’n moment kon ik geen nee meer zeggen en ging ik de hele tijd door. Later ook zonder borrel. Ik wende eraan dat ik het deed en kon niet echt stoppen. Soms wilde ik het wel maar op het moment dat het er dan is ook weer niet.’’

Om welke reden ging je het vaker gebruiken? ,,Het eerste weekend beviel erg goed en daardoor wilde ik het eigenlijk vaker doen. Ik maakte me er aan de ene kant ook wel druk om dat er niet over mij gepraat werd maar toch deed ik het wel. Op dat moment vertrouwde ik iedereen. En ik was uiteindelijk met allemaal gebruikers dus wat konden ze van mij zeggen? De zin om te gebruiken was groter dan de redenen om het niet te doen.’’

Gebruik(te) je ook andere drugs? Zo ja, welke en ook wel eens in combinatie met 3-MMC? ,,Ja, ik blowde sowieso wel regelmatig en ik heb ook wel andere drugs geprobeerd. Ik blowde ook wel als ik 3M gebruikte maar dan gebeurde er niet zoveel. Ook rookte ik op zo’n avond heel veel, er gingen zo twee à drie pakjes sigaretten door.’’

Gebruikte je 3-MMC ook wel eens in combinatie met alcohol? ,,Ja, meestal eerst drinken en dan 3M gebruiken. Maar later na een tijdje ook wel eerst 3M en dan drinken en daarna door elkaar. Op het laatst ook wel gewoon alleen 3M. Soms nam ik dan nog wat anders aan het eind om te kunnen slapen.’’

Ben je verslaafd aan 3-MMC? ,,Nu niet meer, maar achteraf weet ik wel dat ik verslaafd was.’’

Hoe heeft/had 3-MMC invloed op jouw lichaam? ,,Op maandag op mijn werk voelde ik wel dat ik weinig kracht had. En ik had meer slaap nodig, vooral om in te halen eigenlijk. Ik voelde het ook in m’n keel de volgende dag en voelde me erg slap en hangerig. Ook heb je geen honger en je voelt je gewoon beroerd, ik noemde het de dinsdagdip.’’

Hoe heeft/had 3-MMC invloed op jouw geest? ,,Op het moment van gebruiken wilde ik wel elke keer bijnemen, dan stopte ik pas als het op was. Op dat moment maakte het me niets uit, deed het me niks, hoeveel ik ook nam. Maar de volgende dag vond ik het echt erg en schaamde ik me van binnen.’’

Hoe had/heeft het gebruik van 3-MMC invloed op jouw werk of school? ,,Ja, ik heb wel problemen gehad doordat ik vaak verrot was en ook ben ik wel vaak gaan spijbelen. Stage en werk gingen ook niet goed. Ook ben ik gestopt met de sportclub. Corona heeft er ook geen goed aan gedaan, alles ging ineens online en het werd makkelijker om niks te doen. Inmiddels heb ik gelukkig alles weer aardig op de rit.’’

Hoe ben je bij Waypoint terecht gekomen?
,,Via mijn vader en moeder. Mijn vader was vooral heel kwaad en mijn moeder heel bezorgd, helemaal toen ik niets meer aan school deed en ‘s nachts heel laat thuis kwam. Mijn moeder heeft toen eerst gesprekken gehad met iemand van Waypoint en is toen met mij gaan praten. Eerst ontkende ik natuurlijk alles, dus toen vroeg ze of ik anders haar wilde helpen om haar vertrouwen te winnen door drugstesten te doen, en toen wezen de testen een aantal keer uit dat ik drugs had gebruikt. Ik had toegezegd dat ik wel een keer wilde praten met iemand, om van de verslaving af te komen. Maar uiteindelijk was ik er eigenlijk wel blij mee. Helemaal nu ik erop terug kan kijken.’’

Wat zou je tegen andere 3-MMC gebruikers willen zeggen? ,,Denk er goed bij na als je dit neemt, want het blijft nooit bij één keer. Laat je vooral niet verleiden door je moas, maar hou het gewoon lekker bij een borreltje. Het lijkt namelijk wel leuk, en het is ook wel leuk natuurlijk op het moment zelf, maar uiteindelijk kun je echt flink in de problemen komen. Dat weten ze zelf ook wel, de meesten kennen wel iemand waar het echt slecht mee gaat. Maar als je zelf gebruikt dan denk je vaak dat het bij jou wel meevalt. Ik dacht ook dat er altijd anderen waren die erger waren dan ik, dus dat het wel meeviel. Maar eigenlijk hou je jezelf een beetje voor de gek. Het was echt wel lastig om te stoppen, het lukte me ook niet in één keer. Ik wilde het eigenlijk ook weer niet maar ik zit nu ik gestopt ben toch wel lekkerder in m’n vel.”

Bronvermelding: Het Urkerland

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)