GGD FLEV_zw

GGD is partner van DURF!

Wij richten ons op voorlichting en preventie

Van reisvaccinaties tot maatschappelijke zorg: bij de GGD kan men voor veel verschillende zaken terecht. De organisatie heeft ook een tak die zich specifiek richt op het welzijn van de jeugd. “Wij zijn een vraagbaak voor alles wat te maken heeft met de groei en ontwikkeling van de jeugd. Zowel ouders als jongeren zelf kunnen voor informatie bij ons terecht.”

De GGD ondersteunt Durf! “We kennen veel raakvlakken met de campagne, waarvan preventie misschien wel de grootste is. Als GGD nemen we onderzoeken af op de basisschool en het voortgezet onderwijs. Mochten we problemen signaleren, dan kunnen we de jongeren doorverwijzen. Daarnaast gebruiken we de uitslagen om een beeld te krijgen van de onderwerpen die spelen onder de jeugd. Ook verrichten we eens per vier jaar de Gezondheidsmonitor Jeugd. Dit biedt een overzicht van de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlandse jongeren. Mede op basis van de resultaten wordt landelijk en lokaal beleid ontwikkeld om de gezondheid en de leefstijl van de jongeren te bevorderen.” In klassen op het voortgezet onderwijs verzorgt de GGD themalessen ter voorlichting/preventie. “Die lessen gaan bijvoorbeeld over middelengebruik, social media of geestelijk welzijn. Daarnaast bieden we op zowel de basisschool als in het voorgezet onderwijs ‘de gezonde school’ aan. Scholen kunnen zich verdiepen in verschillende thema’s als roken, voeding, beweging, welbevinden etc. Het behalen van certificaten rondom deze thema’s maakt de school tot een gezonde school.”

Themabijeenkomsten
Niet alleen scholen werken nauw samen met de GGD, ook met andere organisaties heeft de GGD een goede samenwerking. “We verzorgen bijvoorbeeld in samenwerking met andere organisaties themabijeenkomsten ter ondersteuning van ouders, opvoeders en scholen. Een voorbeeld van zo’n bijeenkomst is de laagdrempelige oudercursus Opvoeden & Zo, voor ouders met kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar. Maar ook andere thema’s als weerbaarheid, pesten, veilig internetten, puberteit, relaties en seksualiteit of voeding en beweging brengen we graag ter sprake. Bel ons gerust eens om de mogelijkheden te bespreken!”

Anoniem vragen stellen
De jeugd kan de GGD bereiken door telefonisch contact op te nemen, via de mail of de website: www.jouwggd.nl. Op deze site kunnen jongeren informatie vinden over uiteenlopende thema’s: van lachgas tot verliefdheid en van puistjes tot eenzaamheid. “Daarnaast biedt de site de mogelijkheid om te chatten of mailen met een medewerker van de GGD. Alles gebeurt volledig anoniem, dus geen vraag is te gek.” ‘Durf! jij onze hulp in te schakelen? Doen hoor!’

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)