Ik ben echt een vaderskindje 3

Ik ben echt een vaderskindje

Vader en dochter Gerrit en Heleen Hakvoort ondernemen van alles met elkaar.

Om 5 uur ’s nachts sloop Heleen iedere werkdag tijdens haar tussenjaar naar haar vader, Gerrit, toe. ,,Wakker worden’’. Vervolgens liep ze door naar de keuken om brood voor zichzelf en haar vader te smeren. Om half zes stapten ze samen de auto in, allebei naar hun werk. Heleen naar de vis, en Gerrit, die begon gewoon eerder op de zaak. ,,Anders vond ik het zo zielig dat ze helemaal alleen moest gaan’’, zegt hij. Deze vader en dochter zijn bijna onafscheidelijk en vertellen over hun hechte band.

Hoe is jullie band zo hecht geraakt?
Gerrit: ,,Ik denk dat het komt omdat we alles samen doen. Van kinds af aan heb ik Heleen, en mijn andere twee dochters, van alles geleerd: ze moesten de handen uit de mouwen steken. Dat begint bij samen klusjes in het huishouden doen, ik deed bijvoorbeeld voor hoe je moet stofzuigen, vervolgens doen ze het zelf. Door waardering uit te spreken, wordt het voor de kinderen vanzelf leuk om een steentje bij te dragen. Ook op mijn werk hielp Heleen mee: als klein meisje huppelde ze achter me aan in de zaak om monstertjes af te nemen om de kwaliteit te controleren.”

Heleen: ,,Ooh! Dat weet ik nog! Was dat daarvoor? Voor de kwaliteit?’’

Wat deden jullie nog meer samen?
Heleen: ,,Wij gingen met z’n tweeën altijd samen naar de kerk, op zondagochtend. Mijn moeder en zusjes gingen dan in de middag. Ik trok wel echt altijd veel meer naar mijn vader toe, ik ben een echt vaderskindje.’’

Gerrit: ,,Heleen helpt me bij allerlei klusjes. En dat gaat heel soepel: ik was bijvoorbeeld bezig met iets in elkaar zetten. Heleen geeft me dan het schroefje aan, en zonder dat ik hoef te vragen geeft ze me een plug aan en een schroevendraaier. Ze kijkt mee met wat er moet gebeuren. We zijn echt goed op elkaar ingespeeld.’’

Heleen: ,,M’n vader heeft me ook leren vlakken, schilderen en behangen. Dat moest gebeuren in het huis van Marco, m’n kalletjen.’’

Gerrit: ,,Ja, dat doe ik dan even voor, en dan doet Heleen me na. Zo leer je immers?’’

 

Gerrit, vond je het vanzelfsprekend om zoveel met je dochters te ondernemen?
Gerrit: ,,Ik was dat wel van huis uit gewend. Op vakantie gingen we met mijn vader ook altijd de hort op. Ik weet nog dat we altijd oesters gingen zoeken in Bretagne. En dat ondernemende, dat doe ik ook met mijn gezin. Wij gaan niet op het strand liggen, maar bergbekllimmen in Oostenrijk of cultuursnuiven in steden.’’

Heleen: ,,We gingen ook vaak kamperen, maar ik had nooit baat bij de zwembaden of het animatieteam. Ik bleef altijd naast m’n va zitten.’’

Gerrit: ,,Haha, dat klopt. Zo ging ik ook eens met Heleen en Jildou, onze middelste dochter, kamperen bij het Kameleondorp. Nadat we samen de tent hadden opgezet, dacht ik dat de dames wel op het park zouden gaan kijken. Maar toen ik in mijn stoel ging zitten, streken ze allebei netjes naast mij neer op een klein stoeltje. Daar moest ik echt om lachen.’’

Wat is jullie favoriete herinnering samen?
Gerrit: ,,Lastig te zeggen, we hebben zoveel mooie dingen meegemaakt met elkaar. Maar ik zou zeggen, de bergtocht in Oostenrijk, die ik met Heleen en onze jongste dochter Maartje ondernam. Het was echt heel steil en moeilijk om naar de top te komen, maar toen we eenmaal bovenaan stonden hadden we een adembenemend uitzicht. Dat vond ik heel gaaf om met mijn dochters te doen.”

Wat kenmerkt jullie?
Heleen: ,,Ik val m’n vader niet af. Als iemand iets tegen mijn vader heeft, of een familielid gaat een discussie aan tegen mijn vader, dan schiet ik in de verdediging. We zijn echt twee handen op één buik.’’

Gerrit: ,,We kunnen ook alles tegen elkaar zeggen.’’

Waarin lijken jullie op elkaar?

Heleen: ,,We houden allebei van netjes werken. En we zijn heel nuchter.’’

Gerrit: ,,We zijn ook beiden rustige personen, van de achtergrond.’’

Waarin verschillen jullie van elkaar?
Gerrit: ,,Heleen is heel empathisch en denkt aan anderen. Ze neemt ook snel de zorg voor anderen op zich. Ik heb dat niet zo, ik ben meer van praktische hulp geven. Ook heeft Heleen een groot verantwoordelijkheidsgevoel, soms wel meer dan ik!’’

Wat als Heleen straks het huis uit gaat?
Gerrit: ,,Dat is een gezonde zaak. Op een gegeven moment ben je volwassen en moet je je vleugels uitslaan. Maar natuurlijk ga ik haar dan missen thuis.’’

Gerrit Hakvoort (48) is getrouwd met Linda en samen hebben ze drie dochters: Heleen (20), Jildou (18) en Maartje (15). Gerrit is werkzaam bij Noordzee International als kwaliteitsmanager.

Heleen Hakvoort (20) is verloofd met Marco Ras. Zij trouwen op 9 september. Heleen volgt een opleiding tot docent Engels.

5 tips om de band met je kind te versterken:
1. Ga regelmatig (één op één) leuke dingen doen met je kind. Dit is tijd waarin je de volle aandacht voor elkaar hebt en je gelegenheid hebt voor mooie gesprekken. Maar ook tijd om lekker lol te maken met elkaar en samen mooie herinneringen op te bouwen. Vraag je kind wat hij of zij graag met je zou willen gaan doen en ga dit doen.

2. Maak regelmatig tijd vrij om met je kind te praten en geef hem dan je volle aandacht door oogcontact te maken. Toon belangstelling in wat je kind bezighoudt. Vraag door, vraag naar interesses en leef mee met wat je kind meemaakt door er nog eens op terug te komen in jullie gesprek.

3. Wees erbij tijdens belangrijke momenten voor je kind, zoals een uitvoering op school of het halen van een zwemdiploma. Laat merken dat je dit ook echt belangrijk vindt, door vrij te nemen van je werk en op tijd te zijn.

4. Vertel je kind regelmatig dat je van hem of haar houdt en wat je in hem waardeert.

5. Lichamelijke aanrakingen dragen ook bij aan je band met je kind. Geef je kind regelmatig een knuffel of ga stoeien met elkaar.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)