Durf Anita van Steeg_DSC4164

Interview met Anita van Steeg over cursussen voor ouders

Als ouders hebben we allemaal weleens de behoefte om met andere ouders te praten over opvoeding. Anita van Steeg vertelt: “Door internet is de wereld in de hedendaagse tijd veel groter geworden. Dit maakt het nog lastiger om regels en grenzen te stellen. Ook levert het de nodige conflicten op. Hoe ga je hiermee om? ZONL organiseert een aantal cursussen om ouders te helpen om pubers te begrijpen, maar ook om zichzelf beter te begrijpen. Het gaat over onderwerpen die aansluiten bij deze tijd en de ervaringen na afloop van de cursus zijn dan ook alleen maar positief.”

Pittige-puber-cursus
Anita vertelt verder over de cursussen: “Pubers… ze kunnen best lastig zijn. Door de coronamaatregelen zit iedereen veel thuis. Dat kan soms voor moeilijke situaties zorgen.”. Helemaal als jouw puber ook nog een ‘pittige puber’ is. Daarom organiseert Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) de Pittige-puber-cursus. Speciaal om ouders te leren om hun pubers beter te begrijpen. Want het puberbrein denkt anders dan een volwassen brein. Ook komen thema’s zoals lichamelijke veranderingen, seksualiteit, sociale media, regels en communicatie aan bod. “Een veel gehoorde reactie is dan ook dat ze meer inzicht hebben gekregen in het leven en denken van hun puber. We onderstrepen het belang van luisteren, samenvatten en doorvragen zonder meteen een oordeel te geven” vervolgt Anita haar verhaal. Na het informatieve deel is er ruimte voor ouders om vragen en opvoedsituaties met elkaar te bespreken. Ouders kunnen ook 1 op 1 met een maatschappelijk werker een opvoedvraag bespreken. Ze vervolgt met een glimlach: “Aan het einde van de cursus heb je als ouder praktische handvaten die je zelf thuis kunt gebruiken bij de opvoeding van je puber”.

Sociale vaardigheidstraining
‘Stop met aardig zijn, wees echt’ heet de sociale vaardigheidstraining voor ouders. Anita legt uit: “Tijdens deze cursus leren ouders hun gevoelens te benoemen richting hun partner, kinderen en/of vrienden. Ook leren ze hun behoeften kennen en te vragen naar de behoeften van de ander. Aan het eind van deze cursus zijn ze meer tevreden over het eigen gedrag en zijn relaties ook waardevoller geworden”.

Fysieke cursussen
“Wij verwachten in september weer te starten met fysieke bijeenkomsten. Fysiek is toch fijner dan online” vertelt Anita hoopvol en gaat verder: “Ondertussen proberen we ook de cursussen online verder te ontwikkelen. Dan staan die in ieder geval weer klaar als back-up.”

Wil jij als ouder meer informatie? Of ben je geïnteresseerd in een cursus? Neem dan contact op met Zorggroep Oude en Nieuwe Land via de mail (amwurk@zorggroep-onl.nl) of telefonisch via (0527) 63 66 30.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)