Jongerenwerkers Caritas

Maak kennis met onze jongerenwerkers!

Robert Zuidema (41) werkt al ruim vijf jaar als jongerencoach op Urk
Hij helpt jongeren om mee te (kunnen) doen in de samenleving. “Het mooie aan dit werk is dat je het verschil kunt maken. Sommige tieners zitten thuis en voelen zich ondergewaardeerd, het is fantastisch om te zien dat zo iemand een aandeel krijgt in de maatschappij en tot bloei komt. Bijvoorbeeld die jongen die dag en nacht zat te gamen en nu fluitend naar zijn werk fietst, dat meisje met een beperking die moeilijk aansluiting vindt bij leeftijdsgenoten en nu lid is van een vereniging of die jongere waar het even niet lekker mee gaat en die succesvol gekoppeld wordt aan een maatje via het maatjesproject. Natuurlijk verandert de situatie niet binnen een dag. Onze welzijnswerkers of sportcoaches merken dat iemand niet lekker in zijn of haar vel zit, we krijgen een signalering vanuit school, een belletje van een ouder of de jongere zelf klopt bij ons aan. Wij gaan dan met diegene in gesprek en kijken op welk gebied we kunnen helpen. We geven de tieners net dat zetje in de rug dat ze nodig hebben om zo stapje voor stapje aansluiting te vinden of om hulp te bieden bij hun probleem.

Femke Kramer (29) werkt vanaf 1 juli als jongerencoach bij Caritas
Zij richt zich vooral op de doelgroep meiden. “Ik heb er echt zin in om aan de slag te gaan als meidenwerker voor Caritas. In mijn vorige beroep, psychomotorisch therapeut, richtte ik me op kinderen en tieners. Ik merk dat deze laatstgenoemde doelgroep me goed ligt en vind werken met meiden extra uitdagend. Er komt zoveel op jonge Urker meiden af qua verwachtingen, school en vrienden. Niet iedereen heeft het geluk in een opbouwende omgeving op te groeien. Mijn rol is om meiden te adviseren, motiveren en te ondersteunen in het volwassen worden. Dit kan in groepsverband, maar er is ook ruimte voor een-op- een-begeleiding. Zo kan ik de meiden dus echt begeleiden naar behoefte. Meiden komen met andere thema’s in aanraking als jongens, denk aan het stellen van grenzen, zelfvertrouwen of kwetsbaarheid. Het kan fijn zijn om daar met een dame over te praten. Daarnaast kan het goed zijn om ook eens met iemand buiten je eigen kringetje over onderwerpen te spreken. Je hebt een andere band met elkaar en kan daardoor opener zijn.”

Frans Willem de Vries (46) werkt vanaf 1 juli als ambulant jongerenwerker voor Caritas Urk
Eerder werkte hij als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. “Een luisterend oor bieden en meedenken. Geen oplossingen aandragen, maar samen kijken waar de mogelijkheden liggen. Deze belangrijke aspecten van mijn huidige baan hoop ik vanaf juli in te kunnen zetten voor de jeugd op Urk. Voordat ik in de gehandicaptenzorg aan de slag ging, werkte ik met jongeren. Toen de vacature van Caritas mijn pad kruiste, zag ik dit als een kans die ik niet kon laten schieten. Het trok me altijd al aan om weer met jongeren te gaan werken. Er ligt een flinke uitdaging, want Urk heeft veel jeugd. Mijn eerste doel is om een vertrouwd gezicht te worden, zowel voor jongeren als voor hun ouders. Dus dat betekent veel de hort op; plekken bezoeken waar jeugd komt en verbinding zoeken met ouders en instanties. Het mooie aan de Urker jeugd vind ik dat  ze een eigen cultuur hebben. Daarnaast steken ze hun mening niet onder stoelen of banken.”

Robert, Femke en Frans Willem vertellen nog meer in het Urker magazine ‘Opgroeien’. Lees het magazine hier digitaal.
Liever een fysiek exemplaar thuis? Schrijf je dan hieronder in voor de oudernieuwsbrief. Wij sturen er dan een naar je op!

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)