checklist-2277702_1920

Onderzoek toont aan: Urker jongeren hebben goede band met ouders, maar grijpen te makkelijk naar alcohol en rookwaar

In november 2020 hebben Urker jongeren van 15 en 16 jaar de vragenlijst voor het IJslands Preventiemodel ingevuld. De resultaten daarvan zijn inmiddels binnen. Bekijk ze hier. Dit geeft net als in 2018 een goed beeld van hoe de jongeren hun leven ervaren. Maar welke onderwerpen vallen nu echt op? Waar moeten we de komende jaren aan werken?

Familie is belangrijk op Urk
Dat familie belangrijk is, dat zeggen de uitkomsten van het onderzoek. Urker jongeren ervaren een goede band met hun ouders. 85% of meer van de jongeren waarderen de betrokkenheid en bezorgdheid van hun ouders.  De gesprekken over bijvoorbeeld persoonlijke zaken of advies over schoolwerk worden hoog gewaardeerd. Zo geven ruim 76% van de jongeren aan dat ze duidelijke regels hebben. Regels over bijvoorbeeld hoe laat ze thuis moeten zijn en wat ze in of buiten huis mogen doen. Ook weten heel veel ouders waar hun kind is ’s avonds, of met wie ze omgaan. Bij deze uitkomsten kan zomaar de vraag ontstaan waarom ouderbetrokkenheid een onderwerp is dat aandacht nodig heeft.

Gebruik van alcohol en roken
22% van de jongeren drinkt thuis alcohol. 23% doet dat bij anderen thuis. 59% heeft ooit gerookt, waarvan 22% dagelijks rookt. Het meest opvallende is de startleeftijd van alcohol drinken en roken. 22% van de jongeren was 13 jaar of jonger toen ze voor het eerst alcohol dronken. 23% probeerde al een sigaret op die leeftijd. Opvallend is ook dat bijvoorbeeld 20% van de jongeren vertellen dat ze alcohol van een familielid krijgen. Wordt dit ongezonde gedrag getolereerd door ouders? Of zijn hierover geen specifieke grenzen aangegeven aan de jongeren? Belangrijke vragen waar we de komende periode antwoorden op willen krijgen.

Preventie en handhaving
Zonder handhaving op bepaalde regels is het dweilen met de kraan open. De komende jaren staat dit onderwerp hoog op de agenda. Waarom? Een 15 of 16-jarige mag geen sigaretten of alcohol in de winkel kopen. Uit de cijfers blijkt dat 18% van de jongeren sigaretten in de winkel kan kopen. En 9% kan alcohol kopen. Maar ook in een uitgaansgelegenheid koopt 30% van de jongeren alcohol. Dit staat los van de jeugdhonken. Daar bedraagt het percentage van de jongeren dat alcohol krijgt 16%). Landelijk is de minimale leeftijd voor het kopen van alcohol en sigaretten 18 jaar. Maar op het moment dat een 15 of 16 jarige vertelt dat hij al drinkt, is het al te laat. Want voorkomen is beter dan genezen. Daarom is en blijft preventie belangrijk.

Professionele vrijetijdsbesteding
Jongeren hangen minder snel rond op straat en grijpen minder snel naar middelen als ze hun vrije tijd op een zinvolle manier kunnen besteden. Dit heeft IJsland ontdekt met het gelijknamige preventiemodel. Uit de Urker resultaten van de enquête blijkt dat 20% van de jongeren 3 keer of meer per week bij een vereniging of team traint of sport. 18% van de jongeren doet (bijna) nooit aan fysieke inspanning. Daar valt nog veel winst te behalen.

Kortom, de resultaten van het onderzoek geven positieve beelden, maar ook aanleiding tot zorg. Met elkaar werken we aan een veilig en gezond leefklimaat voor onze jongeren. Dat blijven we de komende jaren doen met bestaande en nieuwe initiatieven.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)