Overhandigen_Opgroeien_magazine

Nieuw magazine bundelt Urker opvoedverhalen, feiten en tips

Alle Urkerland-abonnees ontvangen vanaf 1 juli een exemplaar van ‘Opgroeien’ op de deurmat. Een thema-magazine dat dankzij de partners van Durf! tot stand is gekomen. Ben je geen Urkerland-abonnee? Lees dan de online editie hieronder of vraag een fysiek exemplaar aan door je in te schrijven voor de oudernieuwsbrief helemaal onderaan deze pagina.

‘Opgroeien’
‘Opgroeien’ is gemaakt met Urker ouders, professionals en mensen die dit thema een warm hart toedragen. Het initiatief is genomen door Gemeente Urk in het kader van het IJslands preventiemodel. In dat model speelt iedereen een rol. Denk aan ouders, verenigingsleiders, meesters & juffen, voetbalcoaches en kerkwerkers. Met z’n allen laten we positieve voorbeelden zien en trekken we aan de bel als er iets mis dreigt te gaan. Vandaag overhandigde wethouder Freek Brouwer een eerste exemplaar aan Caritas jongerenwerkers Frans Willem de Vries en Robert Zuidema.

Nieuwe dingen leren
‘It takes a village to raise a child’ is een bekend Afrikaans gezegde. Het betekent dat je kinderen als gemeenschap grootbrengt. In Afrika sta je er dus niet alleen voor. Op Urk is dat eigenlijk net zo. We staan om elkaar en om onze kinderen heen. Met vallen en opstaan maken we er het beste van. Zo realistisch zijn we wel. En ondertussen blijven we nieuwe dingen leren. Want Urk is ook ambitieus. Dat zien we aan onze werklust en vastberaden volksaard. Maar zijn we ook zo ambitieus en vastberaden met het grootbrengen van onze kinderen? Hoe voed ik mijn kinderen eigenlijk gezond en veilig op? Door wie laat ik me helpen? Waar vind ik informatie en – als nodig – extra hulp? Durf ik eigenlijk wel om hulp te vragen?

Dat kunnen we op Urk ook
Als Urker ouders kunnen we vaak bij familie terecht. Gelukkig maar! Tegelijkertijd staat Urk bol van de professionele hulp. Zie het nieuwe magazine als een warme uitnodiging om daarvan gebruik te maken. Elk huisje heeft z’n kruisje. Elke ouder z’n twijfels en niemand kan het alleen. Er is een dorp nodig om een kind groot te brengen. Op Urk doen we het met elkaar en op onze eigen manier. Twintig jaar geleden had IJsland het hoogste percentage middelengebruik (roken, drugs en alcohol) en momenteel het laagste percentage ter wereld. Daar valt van te leren. Jongeren besteden hun tijd veel zinvoller met allerlei, veelal sportieve, activiteiten en het doen van vrijwilligerswerk. Om dat te bereiken is iedereen nodig.

‘Opgroeien’ is tot stand gekomen dankzij inbreng van Caritas Urk, Waypoint, Zorggroep Oude en Nieuwe Land, GGD Flevoland en Tactus. Maar ook Prinses Laurentien, diverse Urker columnisten, kerkwerkers, docenten, politie en welzijnsmedewerkers komen aan het woord.

 

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)