Scholierendebat

Urker scholieren laten debat-talent zien en leggen jonge politici vuur aan de schenen  

Leerlingen van Scholengemeenschap Pieter Zandt en Berechja College hebben het Urker politici flink moeilijk gemaakt afgelopen dinsdag. Ze legden de jongste kandidaten van de Urker kieslijsten het vuur aan de schenen dankzij een debattraining die ze eerder op hun eigen school hadden doorlopen. Het debat was het sluitstuk van het project ‘Jongeren & Democratie’ van VNG, waar vanuit Durf! en gemeente Urk aan wordt deelgenomen.   

Wethouder Freek Brouwer opende het debat. 7 van de 9 lokale politieke partijen hadden een jeugdige afvaardiging vanuit hun partij gestuurd. Na het welkomstwoord van de wethouder kregen zij elk de kans iets over hun eigen partij te vertellen.

Daarna gingen de scholieren in 2 blokken van 5 stellingen het debat aan. Elke stelling werd stevig verdedigd. De scholieren kregen plas vlak voor de stelling te horen of ze voor of tegen waren. De stellingen ’de Urker politiek moet nodig diverser’ en ‘de stemgerechtigde leeftijd moet naar 16 jaar’ zorgden voor de stevigste discussies.

Na de laatste stelling ging de jury in beraad om de winnende scholier aan te wijzen (in de jury namen deel Wim van Gent van Scholengemeenschap Pieter Zandt , Paulus van Slooten van het Berechja College en Freek Brouwer als wethouder Sociaal Domein).

Terwijl de jury beraadslaagde werd de politieke partijen gevraagd wat ze de scholieren mee wilden geven. De politieke mening in deze was onverdeeld: er werden vooral complimenten uitgedeeld voor het debateer-talent van de scholieren.

Freek zette 3 leerlingen per school extra in het zonnetje die er echt uitsprongen tijdens het debat. Het algehele oordeel was dat beide scholen een gelijke prestatie hadden neergezet. De deelnemende klassen van beide scholen wonnen een mountainbike clinic van Caritas.

De debattraining die de leerlingen als voorbereiding op het debat hadden gevolgd op hun eigen school, werd gegeven door Ilona Eichthorn. Zij is een bekende debat trainster die ook met Kees van der Staaij heeft gewerkt.

Het project ‘Jongeren & Democratie’ stopt voorlopig. Op Urk kreeg dit project afgelopen jaar vorm door samen met jongeren een pizza-avond, een scholenopdracht ‘Als ik de baas van Urk was, dan…’ en het politiek jongerendebat te organiseren.

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de oudernieuwsbrief. Je ontvangt naast handige tips en activiteiten een gratis exemplaar van het Urker magazine 'Opgroeien' (optioneel)