Jongeren 4

Download hier de infographic over de resultaten van 2020 en hier het totale rapport.   

DURF! is van ons allemaal

Wie wil dat nou niet, een positieve en gezonde omgeving voor onze jongeren. Een omgeving waarin zij hun vrije tijd vullen met gezellige en professioneel begeleide activiteiten. Waarin ze met elkaar, maar ook met ouderen goede gesprekken kunnen voeren. Een omgeving waarin ze elkaar respecteren en in hun waarde laten, waarin iedereen erbij hoort! Zo’n omgeving bereik je niet vanzelf. Daarvoor moet iedereen samenwerken: ouders en familie, vrienden en verenigingen, scholen en de gemeente. 

Maar waar begin je? 

Er is geen begin zonder basisinformatie. Daarom laten jongeren via een vragenlijst weten wat er speelt op school, thuis en in hun vrije tijd. Deze (anonieme) antwoorden zijn de basis voor de aandachtspunten van DURF!. De eerste aandachtspunten zijn:

- Ouderbetrokkenheid
- Professionele vrijetijdsbesteding
- Preventie en handhaving

Ben jij benieuwd waar deze aandachtspunten vandaan komen? Bekijk dan snel de infographic of het totale rapport. 

En waarom dan DURF!?

Met DURF! zetten we allerlei verschillende vormen van vrijetijdsbesteding op de kaart. Jongeren worden gestimuleerd om iets nieuws te proberen en om uit hun comfortzone te stappen. Dat lukt echt niet zonder betrokkenheid van hun ouders of verzorgers. Misschien is jouw zoon of dochter onzeker. Of denkt hij of zij dat iets niet mag. DURF! je het gesprek aan te gaan? Doen!

Via de website van DURF! zijn alle ontwikkelingen en nieuwsberichten te volgen over dit onderwerp. En natuurlijk ook de toekomstige resultaten van de vragenlijst. 

Waarom nu?

Urk is samen met 5 andere gemeenten uit Nederland gekozen om te leren van het IJslands Preventiemodel. Het Trimbos instituut en Nederlands Jeugdinstituut begeleiden ons hierbij. In IJsland zijn in 20 jaar tijd hele positieve resultaten bereikt, met bijvoorbeeld het terugbrengen van middelengebruik. Deze resultaten zien wij ook graag voor Urk. Toen Urk de kans kreeg om het leertraject in te gaan, onder begeleiding van Trimbos en NJI, heeft Urk deze kans gepakt. Meer weten over het IJslands Preventiemodel? Kijk hier.

Een gezonde en positieve omgeving, zoals beschreven in de 1e alinea, is niet binnen een jaar bereikt. Ook niet binnen 5 jaar. Maar ieder stapje is er 1 en we starten nu!

DURF! jij ook mee te doen?

Denk jij na het lezen van deze pagina dat jij ook iets kunt betekenen voor DURF!? Wil je ideeën delen of iets organiseren onder de naam van DURF!? Meld je dan aan onder ‘Iets nieuws proberen?’! Of mail naar durf@urk.nl